“Шістка воронів” Лі Бардуґо: відгук на книгу

"Шістка воронів" Лі Бардуґо. Фото книги

Найважча рецензія з усіх, які я писала. Ні, не тому, що ця книжка мені не сподобалась або я її зненавиділа, навпаки – вона сподобалась мені так сильно, що не хотілося про неї навіть писати. Бо вкрадуть. Вкрадуть ту частку душі, яку заполонила “Шістка воронів“.

Як можна написати чесний, емоційний відгук на книгу, яка вразила до глибини душі і не проспойлерити жодного слова? Це майже неможливо, тому що я, насправді, не можу підібрати правильних словосполучень, аби це зробити.

Сильно. Емоційно. Захоплююче. Вражаюче. Так, що перехоплює подих на кожному звороті сторінки. Так, що відчуваєш себе там – із ними – шісткою воронів, які знають, що таке відвага, жага до екстриму та вірність. Вірність друзям та самому собі.

Ви знаєте те відчуття, яке приходить у найекстремальніші часи? Коли не вистачає сил, аби спинитись і усвідомити, наскільки насичене ваше життя і як це насправді неймовірно – потрапляти в усілякі пригоди? От і я ні. А як це можна виправити, якщо ви не в змозі втілити такий сценарій у реальність? Правильно. Потрібно лиш відкрити ту саму потрібну книгу. Я знайшла її, відкрила. І поринула у світ неймовірних пригод разом із головними героями приголомшливої історії, написаної талановитою Лі Бардуґо.

Сюжет

Щодо сюжету, тут і так усе зрозуміло: екшн, який переслідує екшн. Все, що встигаєш робити в коротких перервах між подивом та здивуванням, це вирячені очі від захоплення та ледь вимовлене слово: «Очманіти».

Кримінальному генію Казу Бреккеру пропонують узятися за смертельно небезпечне викрадення й стати багатшим, ніж у найсміливіших мріях. Але він не впорається самотужки… Тож він звертається до своєї команди. До Жертви, спраглої до помсти. Стрільця, який не відмовиться від парі. До Дрюскеле, мисливця за відьмами. Шпигунки, знаної як Мара, Серцетлумачниці, що вижила в нетрях завдяки власним чарам. І до Крамарика, що розуміється на вибухівці. Казова команда — єдине, що стоїть між світом і руйнацією. Якщо вони не повбивають одне одного на шляху до мети.

"Шістка воронів" Лі Бардуґо. Фото книги

Фото @armi.moon

Найцікавішим, не враховуючи унікальність пера міс Бардуґо, яка притягує читачів наче магнітом і не відпускає до останнього слова, є те, що кожен розділ написаний від імені різних героїв. Новий розділ – новий розповідач. І, якщо ми нарешті дійшли до розповідачів, то тут я виконую віртуальний реверанс подяки неймовірній Лі Бардуґо, бо це – ШЕДЕВРАЛЬНО! Вона так детально описала головних героїв, так наділила їх справжніми емоціями і почуттями, що вони вмить стали мені друзями. Навіть сім’єю. Ось тому, мабуть, і важко писати щось про цю неперевершену книгу. Тому що ті, хто в ній живуть, тепер живуть і в мені. В моєму серці. І в серцях мільйонів шанувальників по всьому світу, які чекають продовження, аби повернутись до своєї родини. Імпульсивної, скаженої, іноді брехливої, дурної, дивної, відважної, але вже такої люблячої родини. До шістки воронів.

Кохання – це гість, якого чекаєш, а потім не можеш позбутися. ©Лі Бардуґо

Кому сподобається книга?

Якщо ви шукаєте книжку зі штильовим сюжетом, де описуються чайки, море та пісок, то вам потрібно шукати далі. А якщо вас мучить жага до пригод, постійного розвитку подій, справжньої любові та незвичайної магії неординарних головних героїв – то ви на правильному шляху. Потрібно лиш відкрити книгу. Тільки будьте обережні: затягує! Раджу читати виключно в місцях, де ви не зможете пробити підлогу від стрибків захоплення.  І не кажіть, що вас ніхто не попереджав. Читайте книжки, вони – найкращі антидепресанти.

– Я бізнесмен, – переконував він, – ні більше ні менше.

– Ти просло злодій, Казе.

– А хіба я не це щойно сказав? ©Лі Бардуґо